Rengøring/desinficering 
 
Rengøring/desinficering

Rengøring har til formål at fjerne synligt skidt og snavs fra gærtanke, gryder mv., hvorimod desinfektionen har til formål at dræbe størstedelen af de mikroorganismer, der er tilbage efter rengøringen.

 

Til rengøring benytter man oftest kalcineret eller almindelig soda, som er effektive rengøringsmidler. Man kan også bruge kautisk soda, men det frarådes, da det er stærkt basisk og dermed ætsende. Sulfo er heller ikke godt at bruge, da det kan skabe problemer med skumdannelsen i øllet. Det meste skidt kan faktisk fjernes med en svamp og varmt vand. Til lidt mere hårdfør skidt har vi en lille bøtte med almindelig soda, hvor vi bruger en skefuld til 5 liter varmt vand.

Rengøring af flasker sker ved at lægge dem i blød i varmt vand i en gærtank i et par dage. Herefter kommer etiketterne let af, samt det meste skidt skylles let ud af flasken. Det kan ses om, der skulle sidde skidtrester i bunden ved at holde den op mod lyset og kigge ind i flaskehalsen. Hvis der har gemt sig lidt skidt, bruger vi en flaskerenser og lidt varmt vand til at få det sidste ud.

 

Lige så snart man har kølet urten ned, er det vigtigt, at alt der kommer i kontakt med øllet er desinficeret, så eventuelle mikroorganismer ikke i sidste ende ødelægger øllet.

Til desinfektion kan nævnes iodophor og klor. Man kan også benytte kogende vand, men plastic kan ikke altid holde til varmen. Vi benytter iodophor, der er baseret på jod til at desinficere gærtanke, slanger, tappehaner mv., samt flasker. Slanger og andet udstyr bliver lagt i en spand med iopdophoropløsningen, så det er desinficeret og klart, til når det skal bruges. Gærtanke bliver fyldt med 5-10 liter iopdophoropløsning og med låget på, bliver spanden slynget nogle gange, for at alle overflader kommer i kontakt med opløsningen.

Når øllet er klart til at blive flasket, skal de tidligere rengjorte flasker desinficeres. Dette foregår med en smart flaskevasker, som ses på billedet til højre. Den virker ved, at man hælder sin desinfektionsopløsning ned i det runde kar, og efterfølgende vender flasken på hovedet, og trykker den ned over spidsen. Nu vil desinfektionsopløsningen (i vores tilfælde iopdophoropløsning) blive pumpet op i flasken, så hele flasken bliver skyllet med iopdophoropløsning. De nu desinficerede flasker hænges på flasketræ, så de kan dryppe af inden den egentlige flaskning af øllet. Kapslerne der skal bruges til flaskning, plejer vi at desinficere i en skål med kogende vand.

 
Lav din egen hjemmeside med mono.net