Flaskning 
 
Flaskning

Når øllet er færdiggæret, er det klart til at komme på flaske. Først og fremmest skal man anskaffe sig nogle flasker. Det gøres på den hårde måde ved simpelthen at drikke et par kasser øl, så man får frigivet nogle tomme flasker. Vi anvender alle de tomme flasker vi kan få fingre i, som oftest er 33 cl flasker og 50 cl. Disse flasker rengøres (se rengøring/desinfektion) og hænges på flasketræet, så de er klar til brug.

 

For at få kulsyre i øllet skal der tilsættes lidt sukker inden flaskning. Gæren vil i flasken omdanne sukkeret til kuldioxid, som giver den ønskede kulsyre til øllet. Mængden af sukker der skal tilsættes afhænger af stilarten af øllet. En hvedeøl skal karboneres kraftigt, hvorimod en stout kræver svag karbonering. For at udregne mængden af sukker der skal tilsættes, kan man benytte denne karboneringsudregner. Du kan finde mere information om sukkertilsætning her.

 

Vi afmåler sukkeret i et tomt syltetøjsglas, og hælder ½ liter kogende vand over. Dernæst opløser vi sukkeret, sætter låg på, og lader sukkeropløsningen køle ned. For at blande sukkeropløsningen med øllet kan man benytte sig af forskellige metoder. Vi plejer enten at hælde den afkølede sukkeropløsning direkte ned i øllet og omrøre meget forsigtigt, for ikke at ilte øllet samt at forhindre bundfaldet i at blive hvirvlet op. Man kan også hælde sukkeropløsningen i en rengjort gærtank og omstikke øllet oveni, hvormed det blandes.

På tappehanen i vores gærtank monterer vi vores geniale flaskepåfylder, der har en lille ventil, så den stopper automatisk, når man trækker den op af flasken. Nu er det bare om at fylde flaskerne 3-4 cm fra toppen og montere en kapsel ovenpå med en kapselpåsætter. Vi lader ca. ½-1 liter øl være tilbage i gærtanken, for ikke at de sidste flasker bliver fyldt op med bundfald.

 
Lav din egen hjemmeside med mono.net